Titlul lucrării
Crash Test - Mode d'emploi
1998, Video 1'40"
În introducerea acestui text, am simțit nevoia să îl citez din nou pe Mihnea Mircan, curatorul expoziției, care are un text general în primele pagini ale catalogului:" Privite împreună, lucrările din expoziție compun un caleidoscop de scene, cu sau fără public, pentru intimitate, singurătate ori gest colectiv - decorul, mereu altul, al întâlnirii dintre sine și lume, scenografii pentru reciprocitate ori dezacord.
Distanțe și apropieri, anonimat și expunere, ziduri sau membrane permeabile în alcătuirea orașelor și a ideilor politice - aceste intervale sunt măsurate cu instrumente artistice examinate ori locuite în multe dintre lucrările expuse ".
Filmul este opera artistului francez Julien Prévieux, născut în anul 1974, Grenoble.
De când s-a deschis expoziția...
Un tânăr pare că și-a pierdut atât de tare echilibrul încât se lovește de tot ce este material. Nu înțelegi de ce. Te apropii să vezi filmul mai bine...
Testul nu ratează nimic!
În realitate, personajul principal nu numai că se lovește voit, ci se aruncă pur și simplu pe obiecte, acestea fiind: un perete, un instrument muzical, un pat, un utilaj, o masă, un gard, un stâlp, etc. Nu ratează nici oamenii. Iese pe stradă și începe să se lovească de ei. Wow! De ce o fi făcând asta?
Pentru privitor este ceva dureros, îți vine să zici : mai termină, omule, cu trântelile astea, că mă dor ochii! De când s-a deschis expoziția, altceva nu știi să faci!
E un soi de violență pe care nu reușești să ți-o explici. De ce face asta? E vreo metaforă? Vreo ironie la adresa societății care se transformă într-un perete când vrei să-ți găsești locul, când ai o întrebare? Ce o fi?
Momentul adevărului - Un alfabet de forme și semne
Despre lucrările lui Prévieux, în catalog, la pagina 76, am găsit o caracterizare interesantă : " Înregistrările și codificarea gesturilor ori mișcărilor pe care industria, comerțul, poliția sau tehnologiile militare le-au dezvoltat de la sfârșitul secolului al XIX- lea, articulează o estetică înrudită cu cercetările formale ale modernității artistice, inspirată de această proximitate, practica lui Julien Prévieux extrage din aceste asemănări un alfabet de forme și semne ".
Descriere de specialitate
"Crash Test, realizat de Prévieux când era student, funcționează în contextul de aici ca o introducere video la cartea lui George Perec de la care expoziția își împrumută titlul : un inventar ironic al modurilor - conflictuale ori indiferente - în care corpurile și suprafețele care animă spațiul se pot intersecta sau suprapune"
Georgeta Istrate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu