Expoziția "Specii de spații" (21) - Danica Dakić 2



Titlul lucrării:

La Grande Galerie 03


2004

Artist:Danica Dakić. Născută în anul 1962 la Sarajevo, Bosnia-Herțegovina.


         

 Jucătorii 



             Puține sunt lucrările cu personaje în această expoziție! În fotografia pe care o analizăm, avem patru personaje, într-o încăpere slab luminată. Un bărbat și trei femei, cu vârste aproximative între 30 și 35 de ani, stând la masa de joc.
Toţi poartă bijuterii: femeile - inele, cercei şi lănţişoare, iar bărbatul poartă un ceas pe mâna stângă. Doar trei dintre personaje sunt antrenate în jocul de cărți: bărbatul și două  femei.

 Gazda 




          Cealaltă doamnă ține în mâini o carafă albastră cu margini aurii și un pahar incolor cu decorațiuni aurii, pe jumătate plin cu un lichid roșu, probabil vin.

       Aceasta din urmă care, după toate aparențele este chiar gazda, nu privește spre noi, ci în jos. Chipul ei se vede din profil. Pare adâncită   în gânduri...
Celelalte trei personaje par concentrate pe joc.

 Gânditoarea




        Pe masă sunt bani, deci miza este incitantă . Fata din dreapta pare că gândește o strategie. Ea se uită la cărțile din mână  și la banii de pe masă, în același timp. Pare gânditoare și ceva mai pasivă față de partenerii de joc. 


Trișorul




        Pasiunea pentru joc se vede însă în ochii și atitudinea celor doi care stau față în  faţă . Trișorul, care ascunde la spate două dintre cărți, are fruntea încruntată. Chipul său se vede din profil. Nu avem o imagine completă a expresiei feței, putem doar s-o intuim. El ascunde cele două cărți  în mâna stângă, pe care o ține la spate...
        În mâna dreaptă are alte două sau trei cărți. Cu ele joacă normal. El nu stă pe un scaun, ci în genunchii sprijiniți de o pernă. 


O fată foarte frumoasă 




       Bărbatul pare că îi spune ceva fetei din dreapta lui, însă ea nu schițează niciun gest. Cumva privește și spre fata îmbrăcată în cămașă  albă cu flori aurii, dar nici ea nu dă semne că ar intenționa să-i răspundă. Aceasta are arătătorul de la mâna dreaptă ridicat, nu-mi dau seama de ce. Ea are chipul foarte frumos, dar foarte trist. Deși stă cu fața spre noi,  nu ne privește. Este singurul personaj al cărui chip ne este dezvăluit în totalitate. Și are privirea pierdută undeva, spre dreapta. 


      O atmosferă de neîncredere

          Deși sunt patru personaje în fotografie, doar bărbatul este activ. El nu este cufundat în gânduri, ca partenerele sale de joc. Atmosfera pare una de îngrijorare și neîncredere...


       
      Curatorul expoziției, Mihnea Mircan, în Catalogul expoziției, la pagina 16, spune despre această lucrare că "reprezintă un grup ce reconstituie narațiunea din Trișorul cu as de caro (1638), al lui Georges de la Tour, tablou care se găsește la Luvru".





Descriere de specialitate


     " În fotografii, instalații și lucrări video, Danica Dakić revine la tema identității personale și colective, marginalizare și intoleranță. Ea studiază locuri în tranziție, fie că acestea se află la marginile Europei sau la periferia metropolelor. În seria Grande Galerie, familii rome joacă acțiunea din trisorul lui Georges de la Tour sau pozează în fața unei reproduceri 1:1 a unei picturi din anul 1796, în care Hubert Robert își imaginează Marea Galerie de la Muzeul Luvru ca pe o viitoare ruină. Întrebarea artistei este, poate dacă viitorul închipuit de Robert nu cumva a sosit : nu ca distrugere a unui edificiu celebru, ci ca un contratimp al modernității, în care progresul - exprimat în drepturi, incluziune și recunoaștere - are viteze și efecte diferite.


Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...