Daniel, al şaselea Patriarh al B.O.R.
Este al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române…
Cei care-l cunosc pe noul patriarh spun că are un talent înnăscut de manager, că în perioada în care a ocupat funcţia de Mitropolit al Moldovei a revendicat şi a şi primit de la stat 5000 hectare de teren, dar şi clădiri importante. A declarat deja că va folosi mijloacele de informare (un post de radio,unul de televiziune, chiar şi un cotidian) pentru ca mesajele spirituale să ajungă la cei singuri şi fără niciun ajutor.Unul din obiectivele principale ale Patriarhului Daniel este un vis mai vechi şi are ca temă ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, spaţiu de rugăciune şi trăire spirituală pentru toţi românii.
Daniel Ciobotea s-a născut la 22 iulie 1951, în comuna Bara, satul Dobreşti, judeţul Timiş, într-o familie de învăţători. Până acum destinul i-a depăşit demult visul modest de a deveni preot... Între 1970-1974 a studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde şi-a susţinut teza de licenţă în teologie.Următorii doi ani a frecventat cursurile de doctorat la Bucureşti sub îndrumarea pr.prof.dr. Dumitru Stăniloae.Următorii patru ani şi i-a petrecut studiind în Franţa şi Germania, apoi a predat câţiva ani în occident. La Bucureşti a primit titlul de doctor în teologie ortodoxă, iar în anul 1987, a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, fiind tuns în monahism de Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie.Ascensiunea sa în ierarhia bisericii a cunoscut o evoluţie rapidă: a fost consilier patriarhal; în anul 1990, a fost învestit în funcţia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi doar după câteva luni a ajuns pe scaunul de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În biografia sa este semnalată o listă întreagă de funcţii şi onoruri; distincţii şi titluri; activităţi educaţionale şi culturale. De asemenea este fondatorul a numeroase instituţii cu caracter social-caritabil, iar activitatea sa publicistică cuprinde de la broşuri, articole, studii şi cuvântări până la volume de mare anvergură şi valoare teologică...
Părintele Nicolae de la Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Bucureşti spune despre noul patriarh : “ Cred că bunul Dumnezeu a rânduit cea mai bună alegere pentru că este un om drept şi inteligent, un om care poate să pună în slujba bisericii toată puterea credinţei şi inspiraţia de care Dumnezeu îl va învrednici. Aşa încât, îl rugăm şi noi pe bunul Dumnezeu să-l ţină sănătos, şi pe noi de asemenea, pentru ca împreună să slujim în adevărata şi dreapta credinţă. Dumnezeu să-l binecuvânteze cu ani mulţi, cu sănătate robustă şi putere de muncă”.
Georgeta Istrate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pictorul Nicolae Comănescu
Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...
Desi pare sa aiba atatea calitati, mie nu-mi place! Este probabil cel mai bun meneger pe care l-a avut Biserica Ortodoxa Romana, dar si cel mai putin carismatic patriarh.
RăspundețiȘtergereAdevar ai rostit, Matei.
RăspundețiȘtergereAlex