Sorin Teodorescu, Admire - Esența frumosului este admirația

 




  Sfârșit de iunie, 2023,  MNAR. Un telefon mă anunță că am o vizită. Cobor. Spre marea mea surpriză, cel care mă caută este  însuși Sorin Teodorescu. 

   Cine este Sorin Teodorescu?! L-am cunoscut în anul 2018, la Muzeul Național de Artă al României. Atunci am descoperit un artist al cărui stil de lucru mi s-a părut fascinant. Nu am mai întâlnit ceva asemănător: https://romaniaitaramea.blogspot.com/2018/10/sorin-teodorescu-m-am-nascut-atras-de.html

 


     Momentul revederii a fost o încântare. S-a reactivat instant acea stare pe care o avusesem în urmă cu 5 ani. A fost ca și cum o fereastră nevăzută ochiului fizic s-ar fi deschis de ambele părți, lăsând lumina cuvintelor să ne învăluie într-o energie cu adevărat specială. Ne-am așezat pe o bancă și am început să vorbim. Și am vorbit despre multe, toate cuprinse în marea artă a vieții...

 


     Înainte să încep a scrie acest material, am intrat pe Facebook și TikTok, să-mi încarc bateriile cu amprenta lui Sorin. Pe măsură ce parcurgeam paginile, aveam senzația că intru într-o dimensiune necunoscută a universului , în care părea că numai eu am acces. Într-un fel, este adevărat. Deși paginile sunt publice, percepția mea este unică. Iată impresiile pe care le-am avut:  lucrările și mediul în care sunt expuse, mâinile pricepute ale artistului, care pare că este acolo dintotdeauna, muzica foarte modernă și dinamică  suprapusă imaginilor, formează un spațiu magic în care am simțit să stau cât mai mult. 

    În mijlocul acestei lumi,  creatorul ei, Sorin Teodorescu,  o modelează, o însuflețește și o evoluează cu ajutorul unor instrumente, materiale și culori pe care le manevrează cu talent de  prestidigitator.

    Apoi, am simțit nevoia să recitesc articolul pe care-l scrisesem în urmă cu 5 ani, să am un tablou cât mai cuprinzător despre  acest autor. Am conchis că parcursul său este unul atipic, îndrăzneț și încrezător. Și m-am trezit zâmbind, căci așa este și artistul!

Abia apoi am început să transcriu interviul!

 


 

- Bună ziua, Sorin.  Bine ai revenit la muzeu!

- Bine v-am regăsit. Mereu cu același entuziasm...

-  Sunt foarte curioasă ce ai mai făcut , cum îți mai merge ...

 - Am venit cu noutăți. În ultima vreme, am lucrat la niște proiecte care încet, încet s-au concretizat. Mă precis, am creat prima ediție de festival cultural, îmbinat oarecum și cu ceva modernism. Și asta  pentru a atrage oamenii, mai ales  tineretul, plictisit de veșnicele expoziții de același tip, în care intri într-o galerie și vezi o persoană lipsită de chef, care încearcă să-ți explice câte ceva...

 - Să pui bazele unui festival nu este puțin lucru. Vorbește-mi despre el.

- Evenimentul   cultural despre care vorbesc, a avut prima ediție între 16-19 iunie 2023 și l-am numit Admire

-De ce l-ai numit așa? 

- Pentru că esența vieții, a frumosului, este admirația. De exemplu, putem admira cum se plimbă un gândăcel prin iarbă. Tot așa e și cu arta. Trebuie admirată, nu clasificată pe genuri și alte superficialități. 

- Povestește-mi puțin despre organizare.

-Sigur.  Festivalul a avut de toate : muzică ambientală , proiecție de film educativ, piese de teatru, discuții , workshop, şi expozitie cu lucrări de artă. Sunt bucuros de această realizare. Ca și participanți: Cornel Ortakoviću, Nova Isac, Andrei Stan, Sorin Teodorescu, Ovidiu Sbâncu, Vlad Lazar. Evenimentul a avut loc la  L'Amphitheatro , București, strada Plantelor, numărul  27. 

-Constat că expoziția a conținut și lucrări semnate de alți artiști. Cum i-ai  selectat?

- Într-adevăr,  Admire a permis și altor artiști să expună. Pur și simplu mi-a plăcut ceea ce lucrează. Următoarele ediții vor aduce în atenția publicului alți creatori de artă...

 - A fost stabilită  o taxă de participare?

 -Nu.  M-au întrebat care este taxa de participare și le-am spus că  este zero. Dacă e să vina bani, aceștia vor veni ulterior, cu ajutorul filantropilor care vor vedea și  ceva frumos în asta.  Și cum se fac donații spre anumite organizații, se pot face și spre noi. Apoi, banii pot veni și din vânzarea lucrărilor. Scopul acestui  act artistic nu este câștigul financiar sub nicio formă!


 

 


 - Au fost persoane care te-au ajutat în organizarea acestui eveniment? 

- Da. Aș vrea în mod special să menționez sprijinul unei doamne,  o persoană minunată.  Stanca Maria se numește. Dumneaei este  soprană la Ateneu, adică înțelege mai bine decât alții fenomenul cultural. Evenimentul a avut un real succes, au fost  peste 400 de vizitatori, colecționari, oameni de artă care au fost plăcut  surprinși de ceea ce am realizat. Au venit persoane și  de la anumite ministere, de la anumite organizații...

- Din câte m-a învățat viața, știu că o echipă bună poate face mai mult decât lucrul individual. În astfel de proiecte, chiar ai nevoie de oameni care să conlucreze . Ai o astfel de echipă?

- Da. Domnul Silviu Mihăilă mi se pare un om foarte ambițios, în sensul bun al cuvântului,  nu  vorbesc despre o ambiție de concurență, ci  mai degrabă o ambiție de a face lucruri pozitive, constructive. 

    Pe de altă parte, am reușit să strâng niște oameni cu care să lucrez,  dintre prietenii apropiați. În plus, îl am alături pe fratele meu. Cu el mă sfătuiesc în cele mai importante chestiuni. În plus, partenera mea de viață m-a ajutat  pe partea vizuală, domeniu pe care îl stăpânește foarte bine. Ea  este și foarte bună în marketing, adică are un talent deosebit și pe partea aceasta. 

   Am închiriat  și două hale,  să avem spațiu de producție pentru obiectele artistice și  centralizarea  business-urilor de design, în general.

- Scuze de întrebarea atât de... lipsită de artă:  cum plătiți chiria celor două hale?

- Cu banii noștri.  Nu avem nicio finanțare, nici nu aștept, căci știu că este cam în van, am probat de vreo două, trei ori, însă m-am lovit de aceleasi blocaje. Oameni inutili, cel puțin, dacă nu te ajută, să nu-ți pună piedici. Într-un final,  am hotărât să fac acest sacrificiu. În fond și la urma urmei,  nu contează sacrificiul, ci rezultatul.

- Pentru artă și pentru România!

- Da, exact!

- Crezi că arta poate  contribui la formarea unei societăți mai bune?

 


 - Eu consider că mentalitatea de a lăsa o planetă mai bună copiilor noștri este eronată. De fapt, ar trebui să lăsăm niște copii mai frumoși planetei noastre. Dacă noi nu avem niște copii care să prețuiască propria casă, care este planeta asta, degeaba le lăsăm noi ceva frumos! Am văzut o grămadă de străzi frumoase, pline de chiștoace și alte substanțe provenite din indivizi.  Cred că degeaba sunt locurile frumoase ,dacă le urâțim prin comportamente  nepotrivite. Lipsa culturii din România mi se pare că este voită, se simte și se vede, pentru că, dacă ești prost poți să fii condus. Punct și de la capăt!


-  Cum îți construiești arta? Cum scoți în lumină unicitatea, originalitatea , așa încât să poți spune: acesta sunt eu!

- Direcția artei în ziua de astăzi  mi se pare că a luat-o puțin deplasat. Sunt foarte de acord cu arta de toate manierele și exprimarea artistică. Diferența dintre artă și exprimarea artistică este una majoră – arta este o activitate pe care o desăvârșești de-a lungul vieții, până la final. Nu te poți autoproclama artist! Nu poți sa te numești artist dacă nu ești desăvârșit în anumite tehnici. Trebuie să-ți dezvolți un stil  unic, să nu fii o copie de-a cutărui personaj. Asta ține de exprimarea artistică despre care vorbeam mai devreme.  Trebuie  să fii original! Desigur, toți avem influențe, pentru că nu putem crea ceva ce nu am văzut, dar trebuie să inventăm, pe ici pe colo, anumite elemente pe care le considerăm noi diferite. Asta te face să ieși  din tipar!

-  Mi se pare că arta pe care tu o creezi te descoperă pe tine sau o parte din tine. Ești preocupat mereu de ceva nou. Zic bine? 



 - Eu, dacă vreau să văd niște flori frumoase, vin și văd un Grigorescu, un Luchian... Și mă opresc acolo! Nu aș putea să văd în 2023, aceleași flori. Unde-i noutatea? Nici de portretistică nu sunt foarte atras, pentru că sunt alții geniali, superiori mie.  De ce aș sta eu să concurez cu un astfel de artist, când aș putea  să mă întrec pe mine? Eu vreau să îmi creez un mediu în care să fiu relaxat și să pictez exact de plăcerea sufletului meu. Nu vreau  să impresionez la sfârșit pe cineva, să șochez, să transmit mesaje. Cred că e datoria fiecăruia să se descopere.Cu alte cuvinte, îmi fac singur culoar, prin contribuția pe care vreau să o aduc.

 - Cum îți percepi publicul?

 - Cine rezonează, bine, cine nu rezonează, de asemenea. Părerile altora mă satisfac, ca pe orice om.  Accept și critica, în sensul că omul poate să spună că nu îi place, că nu rezonează. Dar până acolo!  Nu poate cineva să vină să-mi zică : nu ai tras tușa asta cum trebuie! Mi se pare o remarcă absolut deplasată!

- Așa cred și eu.  Dacă nu ești artist, nu poți spune de ce a tras cutare artist tușa într-un fel , căci el are  o stare specială în momentul creației. O stare care nu poate fi corectată de nimeni , poate nici măcar de artist...

- Exact! Mă uit asa la toate prostiile astea de artă abstractă, creată  cu  anumite tehnici care nu sunt controlabile. Au, ce frumos mi-a ieșit! Asta sună  exact ca aplauzele de la sfârșitul cursei cu avionul. De ce aplauzi, te așteptai să mori? Mie mi se pare că arta trebuie să fie controlabilă, să stăpânești cât de cât o tehnică, ca să poți să redai ceea ce ai vrut tu să exprimi acolo. Și ar fi ideal să fie pe înțelesul majorității. Este un trend ca artiștii să se plângă că nu sunt înțeleși.  Dar ce facem noi să corectăm asta? Dacă vreau să fiu înțeles, de ce să mă  duc la extrema cealaltă, unde nu mă pot înțelege nici eu? Nu ar fi mai bine să fac ceva în sensul ăsta? Un fel de  educație pentru privitor și ulterior, să îl fac să  înțeleagă cum am ajuns eu la rezultatul ăla...

- Eu, ca privitor, îți mărturisesc,  mi-ar plăcea ca, lângă titlul operei, să-mi dai câteva cuvinte.  Să aflu ce te-a inspirat, ce a  declanșat materializarea acelei lucrări.  Pentru  mine este important ce zice artistul.

 ( drept răspuns, artistul scoate telefonul și îmi arată o parte din lucrările sale)

    Lucrarea de mai sus este denumită "Emoții", am descărcat-o de pe pagina de Facebook a lui Sorin Teodorescu. De altfel, toate fotografiile conținute în acest articol au ca sursă paginile pe care acesta  le gestionează. Textul atașat lucrării m-a încântat , fiindcă sunt de părere că orice sentiment mi-ar induce o lucrare , tot aș vrea să știu ce l-a inspirat pe artist, ce vrea el să spună prin aducerea la viață a unei lucrări, oricare ar fi ea. Iată textul:

   ”Primim la naștere informație pură, lumină, iubire pe care, ulterior, o deformăm datorită experiențelor, ajungând să gândim adesea în detrimentul nostru.
Simbolurile din lucrare sunt o modestă exprimare vizuală a ceea ce înseamnă viața omului, așa cum o concepem în prezent, cu mereu nerezolvatele întrebări existențiale. Ca tehnică, am pictat, folosind în scop inspirațional, Legenda lui Icar, Cardinalul Roșu (specie de pasăre folosită în diverse simboluri), Analize ale lui Voltaire, viața spirituală a diverșilor călugări, credințe religioase și experiențe proprii”.

 

 - Crezi că societatea te poate corecta după chipul, gusturile  și asemănarea ei? 

- Nu poți băga un artist într-un tipar! Nu vreau sa pictez ca acela, ci ca mine! 

 


 - Credința are vreun rol în ceea ce faci? 

 - Un rol foarte mare. Și apropo de asta, Biblia este una dintre sursele mele de inspirație. Nu există niciun geniu literar  la ora asta, care  să poată să egaleze Biblia. Dacă vorbim de umanitate, în general,  suntem o planetă religioasă, condusă de religie, nu de credință.

-Religia nu include automat și credința? Chiar,care este diferența dintre credință  și religie?

- Credința este o chestie care nu îți aduce niciun statut social. Religia, în schimb, este o clasificare. Trebuie să mergi la ora cutare, de exemplu de la 9 până la 5 când se închide biserica;trebuie sa te înscrii în niște fraternități... Dumnezeu scrie mare și clar că El este pretutindeni! Credința te lasă liber, nu te obligă să intri într-o dogmă. De altfel, fizicienii și matematicienii au demonstrat existența lui Dumnezeu. Și au concluzionat că nimic din ceea ce trăim noi, nu poate exista fără conștiință și conștiență. 

- Dacă tot am atins acest subiect, ai o temă din Biblie, care te impresionează constant ? 

- O temă... Poate sacrificiul lui Avraam? Acolo arată că tu trebuie sa ai atât de mare încredere în Dumnezeu, încât să nu ți se pară nimic eronat din ceea ce-ți cere. Mie mi se pare că și în relațiile interumane intime s-a uitat de încredere. Eu ,dacă nu i-aș acorda încredere copilului meu, ce aș scoate din el?De asta nici prieteniile, nici cuplurile nu mai rezistă. Dacă eu îi zic lui Robert ( artistul a venit la muzeu însoțit de acest prieten) aici de față,  dă-te că pică, el trebuie să aibă atâta credință încât să se salveze. 

- Ce simți în fața unei  opere de artă ? Poate schimba ceva în tine ?

- Sigur că schimbă. Călătorind în toată Europa asta, am avut ocazia să mă aflu deseori în fața unor opere de artă. Pot să-ți spun că ceea ce simți este un vibe nou pe care-l trăiești, alteori poți avea un sentiment  de deja vu. Simbolistica, folosită pe o anumită temă,  mă impresionează, de asemenea.

 


 

- Ai venit în România, te lovești de ziduri, merită să insiști, primind tot felul de refuzuri?

-Da, pentru că tot ce fac, fac strict pentru mine, pentru a-mi satisface ego-ul de care toți ne ferim sa spunem că-l avem. Toți avem un ego care poate fi folosit într-un mod constructiv. Vrem sa vedem copiii fericiți. De ce?! Pentru că fericirea lor ne va ferici pe noi. Deci ajungem din nou la ce ne dorim noi, dar măcar sa fie pozitiv. Lipsa totală a ego-ului nu poate exista!

 


-Vrei să spui că ego-ul nu e nici rău, nici bun, că depinde în ce direcție îl folosești. Am înțeles bine? 

- Da! Eu dacă mi-aș folosi talentul doar să fac bani, aș fi o chestie goală, fără scop, principii, demnitate, loialitate și fără substanță. Banii sunt niște mijloace, ca niște cheițe, niște instrumente. Banul nu trebuie sa fie scopul, ci cheița scopului. Societatea este ok, principiile de bază nu se respectă!...

- Când spui că principiile nu se respectă, te referi la societatea românească?  Și dacă  tot am întredeschis ușa asta, consideri că ne merităm conducătorii?

- Da! Suntem în jur de 20 milioane de români și ei sunt 3. Hai sa iau șaiba asta!  Ce poate să pățească o ditamai fabrica, dacă iau și eu o șaibă? Păi, șaiba aia s-ar putea să lipsească la o garnitură de tren, iar acesta să  facă cine știe ce accident. Înțelegi unde bat?


Și apropo de confort. Sunt de părere că nu ar trebui să construim  case mari și goale, ci case mici și odihnitoare, cu grădini , în care flora și fauna să fie din abundență și să prolifereze. Natura este vindecătoare.

 


 - Într-adevăr, confortul ne face cam egoiști. Propun să ne întoarcem la actul cultural despre care vorbim. Când va fi următoarea ediție Admire ? 

-Spre sfârșitul lui august. Vreau sa crească evenimentul ăsta, să devină tradițional. Și nu vreau să vină oamenii pentru că e vinul gratis! Înțelegi ce vreau să zic? 

-Ah, ce mic sună asta!

- Da, foarte mic.

- Știi, mă gândesc că ceea ce faci tu , în condițiile unei societăți care nu ridică un pai să te ajute, fiindcă nu vii la ea îmbrăcat în haine scumpe,   este un act de curaj. (El  râde) 


- Buturuga mică răstoarnă carul mare! Da, ce să zic?  Mă lovesc de foarte multe principii eronate... Mi se zice destul de des, că sunt arogant, că cine mă cred? Răspunsul meu este tăcere și mers mai departe. Știi, ce zici despre celalați este o reflexie a ta. Punct! Dacă nu îți convine ceva, te muti, că  nu ești copac! Nu stai să  aștepți pe nimeni,  nu ești taxi!

 - Și în acest deșert al indiferenței, tu ai găsit oameni care să te ajute  în proiectele tale. Cum sunt ei?

- Cei care mă ajută în proiectele mele sunt ”open mind”.

 -Tu ești omul locomotivă. Este nevoie de cei ca tine...

- Da, toată lumea cere locomotivă. Și când aceasta apare, vagoanele se îngreunează voit, pentru a împiedica locomotiva să înainteze.

 



 


- Cum se naște arta lui Sorin Teodorescu? 

În permanență  am creionul la mine. Îmi fac schițele pe ce am la îndemână, chiar și pe  șervețele . Bucățica aia de hârtie poate fi dezvoltată, poate avea o ramă și poate fi o micropiesă ce poate ajunge mai  prețioasă decât tabloul în sine.  Ceea ce contează este ideea! 


   - Are Sorin Teodorescu încredere în el?

   - Da. Și are determinare. Eu, Sorin Teodorescu, sunt cel mai bun în ceea ce fac! Asta înseamnă încredere. Bineînțeles, trebuie  să fie demonstrabil.   Cel mai bun permanent,  nu are cum să existe, căci în secunda asta, probabil, se  naște un copil care, peste 5 ani, ar putea fi un geniu.

   Apropo de arta modernă. Nu orice om cu un creion în mână se poate numi desenator și nu orice om cu un stilou în mână se poate numi scriitor. La fel cum nu orice  om, cu un bisturiu în mână, se poate numi chirurg.

 


 - Ce idei îți rulează în minte , în perioada asta, în ceea ce privește arta?

 - În momentul acesta, am în minte o temă care trage un semnal de alarmă pentru noi cei de azi care, dacă vom continua în ritmul acesta, riscăm să evoluăm tehnologic în detrimentul sufletului. Seria despre care-ți spun acum va fi denumită ”Are you gonna destroy us?” Și lucrările acestea vor spune o poveste care se referă la noi cei din viitor care ne vom întoarce în trecut să avertizăm omenirea, oarecum rămasă în urmă,  să nu uite să-și evolueze și sufletul. Însă cei din trecut vor avea teama de a fi distruși de entitățile acelea superioare.

Însă o entitate superioara nu va dori niciodată distrugerea. Planeta trebuie apărată de noi. Îți dai seama? Atâția oamenii bogați și nu este niciun Batman. Ființele alea androgine suntem noi din viitor! În acest viitor, nu mai găsești nimic,  nici animale, nici faună . Au pierdut tot și, la un moment dat, au venit sa ne avertizeze ...


- Oameni care au evoluat dar care nu și-au evoluat sufletul. Care e diferența? 

- Au evoluat tehnologic, dar și tehnologia este o chestie prost înțeleasă. Tehnologia ar trebui să scoată din noi ceea ce avem deja. Iar sufletul este centrul ființei. El nu trebuie lăsat în urmă!

 - Vei rămâne în România?

 - Rămân în România, dar voi vizita în permanență Spania, țara mea de suflet.

 - Cum sunt oamenii în Spania?

  - Acolo, oamenii, deși nu foarte școliți, au deschidere spre a corecta ce nu este bine.  Să-ți dau un exemplu:  am fost cu cineva și, în mijlocul câmpului, ne-am oprit să punem apă la radiator sau pe undeva, la motor. El a golit sticla de apă, apoi a aruncat-o. Nu a făcut-o din răutate, ci din ignoranță. Când i-am explicat ce implică plasticul și că nu se va degrada foarte ușor, s-a corectat, și-a cerut scuze. Ăștia sunt oameni care, atunci când înțeleg, se corectează fără comentarii.

 



 - Spuneai ceva despre un proiect cu Ministerul Culturii din România. Despre ce este vorba?

 - Chiar azi  am avut o discuție amiabilă, în ideea de a lucra la interfața site-ului Ministerului Culturii din  România.  Nu voi fi  cel care a inițiat procesul, dar voi fi acolo în calitate de  artist vizual și voi face un art hub. Vrem să  centralizam serviciile de arte din România și artiștii moderni....

- Ce vei face  concret la site-ul ministerului?

- Vom crea o hartă unde să  mapăm toate instituțiile culturale din București și nu numai. Asta va include și  clădiri importante care au o  arhitectură impresionantă, dar  și arheologie. Să știi că nu vom uita nici  Muzeul Național de Artă al României!

- Frumos. Mulțumesc pentru interviu , Sorin Teodorescu !

 


 

 Georgeta Istrate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...