Dialoguri - Vaccinul anticovid, o decizie greu de luat



 Axya :

-  Giaxya, tu ai făcut vaccinul anticovid? Te întreb fiindcă nu prea știu ce să fac. Unii spun că e bine, alții spun că nu e bine. Lumea este divizată, sunt o mulțime de informații derutante, încât este foarte greu de luat o decizie. Și spun asta nu pentru că m-a influențat teoria conspirației, ci pentru că zilnic ies în față oameni din domeniul sănătății, unii sunt chiar somități în  medicină care aduc argumente împotriva acestui vaccin experimental. Suntem o planetă de cobai. În plus, ultimele restricții anunțate, ne interzic accesul în majoritatea instituțiilor. Ne trebuie mult trâmbițatul certificat verde. Se vorbește chiar de oprirea accesului la propriul loc de muncă. Îți dai seama? 

Giaxya :

- Eu am făcut blestematul ăsta de vaccin, obligat de împrejurări. Te-ai hotărât să-l faci și tu? 

Axya :

- Nu-s prea încântat de treaba asta, dar dacă l-aș face, aș alege Johnson. Din comoditate, desigur. Vreau să scap din prima.

Giaxya :

 -  Nu prea știu ce să zic despre Johnson. Am urmărit o grămadă de doctori, de aici și din străinătate, care notează foarte bine Pfizer-ul. Eu am făcut Pfizer, două doze. 

Axya :

-Ai avut vreun stare ieșită din comun, după vaccin ? 

Giaxya :

-Da, mai dramatic după a doua doză. Pentru  câteva zile, am simțit mișcări și dureri în inimă, mai ales noaptea, înainte de culcare. A trecut apoi,  dar m-am cam panicat. La prima doză, nu am avut simptome grave, doar o moleșeală, o senzație de ușoară răceală...

 Axya :

-Înțeleg...

 Giaxya :

- Dacă vor introduce obligativitatea certificatului verde și accesul interzis la serviciu fără acesta, va trebui să-l faci. Însă deși e cam obligație ce ni se face acum în lume, nu neg că mor oameni din cauza acestui virus. 

 - Axya :

-Aș vorbi și cu fiică-mea, Lucreția. În momentul ăsta se află în străinătate, la o conferință pe teme filozofice. Poate o prind în camera de hotel. Ce părere ai? Pornesc  Skype-ul? 

Giaxya:

- De ce nu? Cu ocazia asta, îmi văd nepoata... 

Axya :

- OK. Îi dau drumul, să vedem dacă avem noroc să fie disponibilă...

Giaxya :

-Bună, Lucreția, zice repede Giaxya, uite tatăl tău are o dilemă : să facă sau nu celebrul vaccin? 

Lucreția :

- Bună, unchiule! Apoi, îndreptându-și privirea către Axya: papa, am doar câteva minute libere. Eu eu nu vreau să-ți spun ce sa faci. Se pare totuși că acest covid este cumplit, după cum relatează presa din lume. Simptomele sunt de sufocare, afectează plămânii și e nevoie de mers la spital unde persoana este intubată și i se administrează oxigen. Nu spun asta ca să te sperii, dar se pare că există cifre reale în lume și nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva în ceea ce te privește. Nu am insistat, pentru că nu am dreptul să te oblig la nimic. Presiune socială este cam deranjată, înțeleg. În plus, cred că acest covid și supraviețuirea  e și o treabă care ține de ADN, de imunitate, de caracteristici personale. Unii doctori abia încep să lanseze ipoteze. Nu se ştie clar. Și chiar dacă se știe, nu ne ajută cu nimic să ne aruncăm în conspirații care ne panichează și ne separă. Sper doar ca în viitor să fii bine, sănătos, să ai parte de  o curte la țară, cu propriile legume și fructe, liniște și aer curat, așa cum ți-ai dorit întotdeauna.

Axya :

- Da, azi sau mâine o să-l fac fiindcă ne obligă. Mi se pare revoltător să mi se încalce chiar dreptul la decizii în ceea ce privește propriul meu corp. Ei au mereu răspunsul. Ești răspunzător nu numai pentru viața ta, ci și a celorlalți. Mi se pare că suntem criminali fără voie. Cam asta este percepția mea. Mi se pune în cârcă o vinovăție care nu este a mea. Măsurile restrictive care se iau mi se par de-a dreptul naziste. Orice ai spune, ei cad în picioare. De ce nu ni se dă tratament, de ce musai vaccin?

Lucreția :

- Da, e și obligativitatea asta care e șocantă. Dar e și dubiul : dacă nu-l fac și ajung la spital? Nici nu mai știi ce să faci, ce să crezi, ce să alegi. Recunosc, și eu m-am îndoit uneori. Nu sunt sigură de nimic. Nu dețin eu adevărul absolut, dar măcar nu mă pun să râd de alții care au făcut vaccinul ca celebra doamnă O. S. , o fundamentalistă aș zice. Ea seamănă ură, din păcate... În plus, situația asta a împărțit lumea între vaccinați și nevaccinați. De aici rezultă violențe fizice și psihice...

 Axya :

- Draga mea, mie nu mi-e frică de vaccin, să nu mă înțelegi greșit. Mă enervează obligativitatea. A, stai! Cică nu e obligatoriu, însă îți îngrădesc toate drepturile. Hai să-ți citesc un paragraf dintr-un document oficial de la cabinetul secretarului general al Ministerului Sănătății : "Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid - 19, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1031 /2020, în România, vaccinarea este voluntară (neobligatorie)  și gratuită. (...). Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal ".

 Lucreția :

-  Da, te cred. Și pe mine. Și în țara în care mă aflu acum este la fel. Din cauza asta, mulți protestează.  În fiecare departament, prefectul ia decizii. Am o prietenă stabilită aici. Ea face parte dintr-un astfel de departament. Poate te întrebi ce fac politicienii. Ei bine, și ei sunt sub presiune. Pe de o parte vor să mulțumească poporul  în sensul de a nu-l obliga la măști și vaccin. În acest moment o doamnă politician ,  care nu a luat măsuri de obligare la măști și vaccin, când a început criza, este acuzată de crime. Președintele Braziliei este în aceeași situație. Adică este acuzat de crime în masă pentru că a vrut să fie populist și să îi mulțumească pe cei care nu cred în vaccin și în covid. La ora actuală, Brazilia este  a doua țară din lume ca număr de morți. E tragedie, și nu e fake news! O grămadă de canale de televiziune din diferite țări, tot felul de jurnaliști confirmă că nu e de joacă cu pandemia asta. Acum trebuie să închid... 

Georgeta Istrate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...