Axya :
- Azi aș propune un subiect care ne amețește pe toți : mister! Poți să-mi vorbești puțin despre asta?
Giaxya :
- A, uite, am ceva foarte proaspăt în minte. Tocmai am vizionat o prelegere de o oră și jumătate a lui Manly Hall intitulată : " Misterul e o atitudine, nu un fapt" - în care vorbește despre oamenii care văd mistere și conspirații peste tot. El zice că acest lucru ba le dă anxietate, ba le dă o scuză să nu se ocupe în profunzime de viața lor, de emoțiile și gândurile lor. El mai spune că cel mai mare mister dintre toate suntem noi înșine. Părerea lui este că opoziția din lume e între principiile universului (adevăr, bine, integritate, etc) și ignoranța umană. Cel mai frumos și inexplicabil lucru ar fi acela că omul există. Și cel mai uimitor e că omul posedă în sine calitatea de a depăşi misterul. Omul ia ca pe un dat niște mistere pe care nu le înțelege precum conștiința umană. Însăși sursa vieții lui îi e necunoscută.
Axya :
- Continuă. Mi se pare interesant ceea ce spui.
Giaxya :
- La vremea la care ținea prelegerea adică în 1964, spunea cu ironie că, în trecut, părinții și bunicii munceau de rupeau la câmp și aveau timp duminica tdoar să facă drum până la biserică cu căruța kilometri întregi pierzând toată ziua așa.
Axya :
- Aha! Iată că nepoții și strănepoții pierd azi timpul liber în fața reclamelor de la televizor. Da, e păcat să avem atâta acces la informație și să nu profităm... o fi greu de ales că sunt multe lucruri care se luptă ca să ne fure atenția, dar nu putem da greș cu ce a rezistat probei timpului.
Giaxya continuă :
- Manly Hall mai spune că, dacă nu ne punem viața, emoțiile și gândurile în ordine, viitorul ne va provoca teamă, anxietate, vom vedea totul ca pe un mister. Când evităm să ne punem viața în ordine, viitorul devine o tristă profesie autoîndeplinită, iar noi ne mirăm ce ne-a lovit. E total mister... Despre unele mistere adevărate nici măcar nu suntem conștienți că există, așa că nu e de datoria noastră să ne umplem mintea cu misterele nerezolvate ale lumii...
Majoritatea misterelor pe care le avem de rezolvat sunt chiar rezolvabile. El sfătuiește să ne gândim clar la ce emoții și gânduri și probleme nerezolvate (facturi, datorii ale vieții) vrem să cărăm după noi. Altfel, dacă nu construiești, nu vei avea o clădire în viitor și vei căuta să scapi, să fugi, să ieși cumva din situația în care te afli. Orice reprezintă o fugă de ceva, nu ne va da un viitor satisfăcător... Cam asta pentru azi despre acest subiect...
Georgeta Istrate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu