Expoziția "Specii de spații" (14)- Guy Tillim


      Lucrarea aparține lui Guy Tillim, născut în anul 1962 la Johannesburg, în Africa de Sud

     Administrative Building, Antsiranana, Magagascar, 2007, Seria Patrice Lumumba

Un vis al autorului, un vis frumos al omenirii


      Lucrarea lui Guy Tillim tratează tema apartheid-lui. Imaginea este un compendiu de spaţii pe care autorul le vede  convieţuind, le vede apropiate şi paşnice. Pe de o parte acvem un bărbat care lucrează într-un birou,  într-o linişte perfectă, cu uşa deschisă,   şi femeia care pare că stă să treacă fix prin dreptul biroului său. Dacă nu am şti că ei se află în spaţii diferite, am crede că cei doi se află în aceeaşi clădire, preocupaţi fiecare cu sarcinile pe care le are de îndeplinit. E un vis al autorului, probabil, un vis frumos al omenirii, care vrea să trăiască în pace, fără diferenţe care să ne separe. 


 Două moduri de percepţie

    Lucrarea poate fi percepută în cel puţin două moduri: unul obişnuit care nu dă semne de schimbare sau vreo acţiune care să modifice radical scena, şi unul misterios care parcă aşteaptă o schimbare menită să modifice spaţiul, trăirile, gesturile, dintr-un moment în altul…






Descrierea de specialitate

     "Inspirat de artiștii David Goldblatt și Santu Mofokeng, conaționalii săi, Guy Tillim lucrează ca foto- reporter  în anii 80 și explorează societatea apartheidului. După imagini în care documentează conflictele din Angola și Ruanda, ori căutările agonice ale identității post - coloniale, seria Avenue Patrice Lumumba este un periplu prin orașele de pe continentul african în care piețe sau bulevarde poartă numele lui Lumumba, prim - ministrul Congo-ului după câștigarea parțială a independenței față de Belgia. Tillim chestionează statutul de simbol ideologic al lui Lumumba, intr-o serie de imagini care nu propune "o mărturie condensată despre statele africane", așa cum atenționează autorul, ci imaginează acele străzi și clădiri ca fiind alăturate într-un " bulevard al viselor" ce traversează întreaga Africă "

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...