Războiul peloponesiac, partea a III-a





Atena pierde teren

   După o operaţiune reuşită, majoritatea spartanilor au fost ucişi sau capturaţi. Athena, în loc să încheie pacea, şi-a redobândit încrederea şi a decis continuarea războiului. În anul următor, Atena a ocupat insula Kytera, ameninţând direct Sparta. În curând însă, situaţia Atenei s-a înrăutăţit . Sicilienii s-au unit împotriva intervenţiei ateniene. Atena a mai făcut o încercare de a cuceri Megara , care era sprijinită de generalul Brasidas, dar a eşuat. Mai mult, facţiunea oligarhică  a preluat puterea la Megara . Ignorând sfaturile date în trecut de Pericle, atenienii au întreprins o expediţie terestră în Beoţia, dar au fost înfrânţi la Delion , unde au pierdut o mie de hopliţi . Iniţial, aliat al Atenei, regele macedonenilor, Perdiccas a cerut ajutor din partea Spartei, care l-a trimis pe Brasidas. Acesta a traversat Grecia  conducând o armată de mici dimensiuni, alături de care  a ajuns în Tracia. El a promis autonomia  mai multor cetăţi din Peninsula Chalcidică, fapt pentru care  acestea au părăsit alianţa cu Atena. În pofida eforturilor depuse de  strategul atenian Tucidide, care se afla în fruntea flotei  ateniene din Thassos, Brasidas a reuşit să ocupe Amphipolis. Învinovăţit de atenieni pentru pierderea cetăţii, Tucidide a fost condamnat la exil. El şi-a consacrat acest timp pentru a scrie una din cele mai mari opere ale istoriografiei antice, “ Istoria războiului peloponeziac”.

 Pacea lui Nikias

  În curând , cetăţile Akantos, Stagira şi Torone şi-au deschis porţile în faţa generalului spartan . Atena a pierdut astfel zona de sud a Traciei, bogată în păduri de unde putea  fi procurat lemnul necesar construcţiilor de corăbii şi  minele de metale preţioase.
Adunarea Poporului i-a încredinţat lui Cleon comanda expediţiei trimisă să recucerească cetatea Amphipolis, în anul 423. Însă, în bătălia purtată în faţa zidurilor  acestei cetăţi, în 422, Cleon a fost învins şi ucis.  Brasidas, de asemenea, a pierit atunci în luptă. Dispariţia lui Cleon, care era adeptul continuării războiului până la înfrângerea definitivă a duşmanului , pe de o parte, şi moartea lui Brasidas, cel mai bun general spartan,  pe de altă parte, le-a determinat pe cele două părţi , care erau epuizate,  să înceapă tratativele. Negocierile s-au încheiat în 421 prin “Pacea lui Nikias”, după numele omului politic atenian , care a mijlocit-o. Pacea era încheiată pentru o perioadă de 50 de ani  şi se baza pe situaţia de dinainte de război. În realitate era doar o suită de  concesii reciproce, fără a rezolva însă disputa dintre Atena şi Sparta. Atenienii aveau spartanii capturaţi la Spacteria  şi poziţiile strategice de la Pylos şi Kytera , în timp ce lacedemonienii  deţineau cetăţile din Tracia. Principalii aliaţi ai Spartei, şi anume Corintul , Elis, Megara  şi Theba,  erau nemulţumiţi de clauzele păcii  lui Nikias şi au refuzat să jure că o vor respecta. Corintul dorea să recupereze două cetăţi  din Acarnaia;  Megara  dorea să recapete portul Nisaia , iar Elis fusese deposedat de  Lepreon şi Mantineea. Theba s-a mulţumit doar să încheie un armistiţiu care putea fi reînnoit  la fiecare zece ani, cu Atena.  Corintul care se temea de o alianţă între Sparta şi Atena , s-a aliat cu Mantineea, cetăţile chalcidiene şi cu Argos. Alianţa a eşuat, deoarece Tegeea  era adversara Mantineii , iar Megara şi Beoţia  nu aveau încredere în democraţii din Argos. În acel moment a început un complicat joc diplomatic , la care au participat Sparta Theba, Atena  şi Argos, în care au intrat apoi Elis  şi cetăţile arcadiene. La Atena s-au format două facţiuni , una condusă de Nikias, care era partizanul păcii,  prin înţelegerea cu Sparta , şi cealaltă condusă de Hyperbolos, urmaşul lui Cleon la conducerea partidei democratice. , şi de tânărul Alcibiade , nepotul lui Pericle. Inteligent, seducător, cultivat  (fusese discipolul filosofului Socrate) dar şi lipsit de scrupule şi cu un orgoliu nemăsurat , Alcibiade  a îndemnat Argosul , Elis şi Mantineea să intre în alianţă  defensivă pe bază de egalitate cu Atena, pe o perioadă de 100 de ani , în pofida eforturilor Spartei  de a împiedica încheierea  acestui acord , în 420. Între timp, Corintul a revenit în tabăra spartană.

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...