Bowtech, o terapie care trezeşte medicul interior



                                                                       Carmen Sopon

   Am avut senzaţia că este bucuria întruchipată. Timp de trei ore am ascultat-o, vrăjită de terapia pe care mi-o descria, dar şi de dulceaţa glasului care avea efecte liniştitoare asupra mea: “Opreşte-mă”, îmi spune, “ că eu pot să vorbesc despre asta două zile şi două nopţi …”

   Se numeşte Carmen Sopon şi într-adevăr poate să vorbească despre terapia Bowtech la nesfârşit. Lângă ea nu te poţi plictisi. Fiecare cuvânt este încărcat cu emoţie şi bunătate, iar tonul este unul entuziasmant. Starea pe care ţi-o induce, fie că-ţi vorbeşte, fie că te tratează, este optimismul. Şi apoi… este imposibil ca subiectul să nu te intereseze: o terapie a terapiilor, o metodă simplă şi deosebit de eficientă, pentru că tehnica Bowtech are abilitatea  de a trezi doctorul interior al individului. Odată pus la treabă, acesta repară tot ce găseşte în neregulă în organism . Şi cine poate  să vindece mai bine trupul şi sufletul  decât acel doctor care ştie ritmul  specific de vindecare al fiecăruia  în parte?  Se pare că suntem dotaţi cu un mecanism de autovindecare însă, din cauza mediului nesănătos de viaţă, el nu mai funcţionează la parametrii normali: “Asta nu înseamnă că nu suntem capabili să reactivăm toate aceste mecanisme!”completează tânăra terapeută.

Aşa a început…

   Este adevărat că încă din copilărie nu putea să ia medicamente. Ajunsese chiar să fie alergică la antialergice, din această cauză a trebuit să se trateze cu leacuri .De meserie economist, avea propria firmă. Ar fi trebuit să se simtă împlinită, dar în suflet îi ardea un foc care o tot împingea spre găsirea menirii. Simţea că de fapt rolul ei în această viaţă este să-i ajute  pe cei din jur. Intrase încet, încet pe tărâmul bioenergiei, bioterapiei...o provoca teribil fluxul energetic pe care trebuia să-l şi vadă, nu numai să-l simtă: “Dacă nu văd sau nu pun degetul, poţi să-mi spui câte în lună şi în stele...” Nu a practicat niciuna din aceste terapii deşi erau aproape de căutările ei. Simţea totuşi că există ceva care ar trebui să se lege de vibraţia ei... “Sunt sigură că destinul unui om se precipită câteodată în anumite momente în aşa fel încât, pe parcurs, acel individ va experimenta ceea ce i se aşterne, ce-i este destinat să facă”. Şi iată că destinul ei se precipită în 2002, în timp ce butonează telecomanda televizorului... Un reportaj realizat în Anglia prezenta o terapie incredibilă numită Bowtech. În material, un bărbat aflat de ceva vreme într-un scaun cu rotile din cauza unui atac cerebral, fusese vindecat ; un mecanic auto cu umărul înţepenit şi căruia i-a revenit  mobilitatea mâinii după fix patru mişcări ale terapeutului, chiar în timpul filmărilor... În acel moment inima lui Carmen bate neobişnuit de repede...ca atunci când eşti îndrăgostit... Urmează o noapte agitată de emoţie, o dimineaţă în care imprimanta scoate după internet toate informaţiile de pe pagina Academiei de Terapie Bowen, dar şi despre cursurile pe care este hotărâtă să le facă: “Voiam să mă duc imediat!”Telefonează în Grecia...se agită...Şi lucrurile se prelungesc până în 2006, când profesorul Andrew Zoppos are o prezentare chiar în Bucureşti, la Palatul Copiilor. Bineînţeles că face rost de o invitaţie şi, pe un viscol de februarie ce paralizase tot oraşul, ajunge : “ De atunci lucrurile s-au legat. Profesorul avea nevoie de traducător, apoi m-am ocupat de organizarea cursurilor în România şi poţi deduce singură că m-am implicat total.  În prezent, în România avem deja 10 grupuri de cursanţi din toate categoriile sociale: medici, farmacişti, dentişti, ingineri, profesori, maseuri, bioterapeu’i, croitorese, chiar şi casnice. Cel mai în vârstă cursant are 77 de ani ”.

 Primele emoţii trăite cu prietenii



     

      La început a practicat metoda Bowtech pe prieteni. Le-a explicat înainte că, în orice caz, rău nu o să le facă. Şi ei s-au lăsat pe mâna ei. Emoţiile cele mai mari le-a avut când a tratat o prietenă cu scolioză. Fata avea dureri constante, aproape că se obişnuise cu ele. După primele şedinţe pacienta spunea că simte o mână fierbinte care o trage de coloană, dar că nu mai are niciun fel de dureri... “Am încremenit!...ştiam că nu poate să existe niciun fel de pericol, dar la o descriere de genul ăsta ţi se taie un pic respiraţia”. Carmen îi recomandă să stea liniştită, să bea apă, să nu stea aşezată mai mult de 20 de minute şi “i-am spus: corpul lucrează, e un semn bun” . A doua zi, la telefon,  fata spunea că are o vertebră ieşită în afară,  dar coloana devenise dreaptă -“ fir de plumb”. Deci, vertebrele se re-aliniau şi, pentru a-şi face loc, a trebuit să se deplaseze un pic, pentru o perioada scurtă de timp: “Încă de la prima şedinţă pacientul simte că se petrece ceva, că în interiorul lui se lucrează. Uneori simte o căldură sau furnicături. Unii descriu un flux ce trece prin diverse părţi ale corpului. După primele mişcări devin foarte relaxaţi, iar doctorul interior odată trezit, prin mişcările specifice metodei, începe să depisteze locurile cu probleme şi să le rezolve. Am avut o pacientă căreia i-am tratat genunchiul şi care m-a  sunat după câteva zile să-mi spună că mai întâi i s-a îndreptat nasul; avea deviatie de sept de multă vreme ».De atunci a tratat poliartrite, spondiloze cervicale, migrene, alergii, probleme renale, luxaţii… : «  După fiecare reuşită îi mulţumesc Lui Dumnezeu pentru satisfacţia de a ajuta oamenii în suferinţă. Când am rezolvat cazul de poliartrită aproape că nu mi-a venit să cred. Ştiam că e o boală destul de grea…atunci am simţit o bucurie pe care nu o pot reda în cuvinte ».

Metastaze, diabet şi boli genetice

  

     Carmen spune că în cazul cancerului, rezultatul terapiei depinde  de stadiul în care se află boala şi  un rol important îl are starea psihică a pacientului.  Povesteşte despre o doamnă cu metastaze multiple care, din cauza tratamentului cu citostatice, avea nişte stări groaznice. Era în stadiul în care medicii îi prescriseseră morfină. În momentul în care s-a intervenit cu Bowtech, nu se putea ridica de pe patul de boală. După câteva şedinţe a reuşit să iasă în curte şi chiar să-şi îngrijească lalelele. Până la sfârşit doamna respectivă nu a mai avut dureri şi nici morfină nu a mai luat. Din păcate, în faza terminală doar atât se mai poate face: “Dacă putem să-i facem bine omului să ducă mai uşor  ultimele clipe pe care i le-a dat Dumnezeu, să-i îmbunătăţim calitatea vieţii, eu zic că e mare lucru”. Copiii şi animalele reacţionează superb la terapie,  cu rezultate extrem de rapide si spectaculoase. Şi în autism, sindromul Down sau alte boli genetice, Bowtech poate ajuta, persoanele devenind mai atente, mai comunicative însă boala nu dispare. Dacă medicul interior este capabil să acceseze memoria celulară până la nivel embrionar, la bolile genetice nu pot fi rezultate spectaculoase, doar ameliorări. La fel se întâmplă şi în cazul bolnavilor de diabet. Bowtech dă rezultate bune în cazul în care funcţia pancreasului nu este total atrofiată şi încă mai poate să secrete o cantitate chiar şi infimă de insulină. Atunci  recomandă bolnavilor ca, înainte de a-şi aministra următoarea doză de insulină, să-şi verifice glicemia, pentru că, sub tratament, se reglează si nivelul de insulină  în organism.

De la irascibilitate la calm

    Pentru cei care sunt irascibili, veşnic nemulţumiţi şi recalcitranţi, Bowtec reuşeşte să elibereze tensiunea emoţională care îi determină să aibă un astfel de comportament. După câteva mişcări, care se adresează sistemului nervos, pacienţii se manifestă diferit. Unii încep să plângă până ce se debarasează de povara încărcăturii emoţionale acumulate în timp, iar alţii găsesc diverse variante: “am tratat o fată care a ieşit din camera de şedinţe râzând în hohote. Pur şi simplu mergea şi râdea. Ştiam că asta e o modalitate de descărcare însă mi-a fost greu să-l liniştesc pe prietenul fetei. Acesta nu înţelegea ce se întâmplă şi, chiar dacă eu îi spuneam că totul este în regulă, tot i se citea îngrijorarea pe chip...  După aceste reacţii, aparent neînţelese, se instalează o stare de calm, se simt tot mai bine, se odihnesc mai bine, văd lumea în alte culori, nu-şi mai fac atâtea griji ca până atunci. Iată că organismul are metodele lui de a readuce funcţiile primordiale la starea de echilibru. Uneori pacientul, dacă este supraponderal, după echilibrare,  începe să slăbească”.

Ce este Bowtech?

  
     Este “o terapie holistică de vindecare, extrem de eficientă, delicată şi neinvazivă”. Prima parte  a tratamentului presupune inducerea unei stări de relaxare  numită alfa, sub care organismul poate să înceapă procesul de vindecare. I se mai spune şi terapia secolului XXI. Este o formulă unică de reechilibrare neuro-musculară; de realiniere a structurilor osoase ; de eliminare a tensiunillor musculare şi încordărilor; de restabilire a circuitului limfatic ; de echilibrare a meridianelor energetice ; de corectare a dezechilibrelor psihice ... În toate cazurile pacienţii descriu o stare de relaxare urmată de o senzaţie de bine . Spre deosebire de alte tehnici, aceasta nu forţează corpul să execute o comandă, ci îi permite să se vindece singur în ritmul propriu. În niciun caz, nu poate face rău: “ Noi, ca terapeuţi, practic facilităm organismului procesul de vindecare . Nu suntem cei care decidem  în ce fel să se producă o vindecare şi care sunt priorităţile. În prima şedinţă, înainte să te adresezi zonelor afectate pe care le sugerează pacientul, te ocupi realmente de trezirea doctorului interior. Deci reactivezi mecanismul de vindecare propriu organismului. Acesta caută să recupereze starea de bine existentă înaintea apariţiei afecţiunii respective prin reactivarea memoriei celulare. El este capabil să readucă acea o stare de bine, care a fost prezentă cândva.  Şi când starea de bine a fost reinstalată, din acel moment poţi să spui că eşti un alt om ”.

Patru mişcări miraculoase

   Unul din principiile de funcţionare ale acestei tehnici este stimularea acelor  receptori care se află pe muşchi, tendoane, ligamente, fascie şi în general,  acelor terminaţii nervoase   responsabile cu trimiterea către creier a senzaţiilor de durere sau de eventuală agresiune. Mişcarea delicată care se aplică se numeşte Bowen, după numele celui care a conceput-o, şi ea trimite practic un mesaj de nonagresiune. Organismul direcţionează mesaje de începere a procesului de vindecare  către locurile unde există afecţiuni. Există puţine cazuri în care medicul interior nu poate să ia iniţiativa. În cazul în care nu sunt fracturi sau rupturi , sau ţesuturi deteriorate ireversibil, aproape tot se poate rezolva. Există patru mişcări de urgenţă care se aplică în cadrul tratamentului, ca parte dintr-o procedură bine determinată; dar în cazuri de şoc sau urgenţă , se aplică numai aceste patru mişcări. Asta înseamnă că, dacă eşti lângă o persoană care tocmai a avut un accident ( poate să fie orice fel de accident: s-a lovit, şi-a rupt piciorul, a avut un  accident de maşină sau unul emoţional, practic orice om care tocmai a primit un şoc în sistem) , aplicandu-i aceste patru mişcări de urgenţă se va elimina şocul din organism. Avem situaţii documentate în care aceste mişcări au oprit hemoragii masive sau au trezit pacienţi în stare de inconştienţă . Practic, aceste patru mişcări sunt miraculoase”.

Trei ipostaze de nereuşită a tratamentului

                                                             Prof. Andrew Zoppos

     Timp de cinci zile de la şedinţă, pacientul simte constant o evoluţie din bine în mai bine. Există trei ipostaze în care Bowtech nu poate avea rezultate: evident, dacă terapeutul nu aplică tehnica corect; în cazul în care bolnavul îşi cauzează singur recăderea. Deşi i se recomandă o perioadă de repaus, el nu o respectă (odată ce ai declanşat acel mecanism de autovindecare el începe să lucreze şi orice acţiune în forţă, orice şoc care se induce organismului are rolul de a opri aceste reacţii).Şi a treia ipostază este aceea în care pacientul nu vrea să se facă bine : “Profesorul Zoppos a avut un astfel de caz şi mi se pare emblematic. O pacientă de vreo 60 de ani avea un picior mai scurt decât celălalt. După fiecare şedinţă, doamna respectivă pleca fără să şchiopăteze, deci organismul era perfect aliniat. Când se întorcea, după şapte zile, şchiopăta din nou. Aşa s-a întâmplat timp de vreo 6 şedinţe până când profesorul, care are şi licenţă de hipnoterapeut, i-a indus o stare mai profundă de relaxare  şi a avut o discuţie cu ea: “ Eşti unicat! Care este motivul pentru care ţie nu ţi se păstrează rezultatul terapiei?” Femeia a răspuns că are acasă două fete şi, dacă este sănătoasă, ea face toată treaba în casă. Dacă stă cu piciorul ridicat pe canapea pentru că o doare, atunci ele fac toată treaba”.

“S-ar putea să nu mă mai întorc niciodată pe aici”
                                                        

     Carmen îmi spune că  tehnica Bowtech poate fi învăţată de  oricine cu condiţia să iubească oamenii şi să aibă chemare, că  este atât de uşor să ajuţi pe cineva , mai ales că metoda este atât de eficientă. În fond şi la urma urmei, ideile simple sunt cele adevărate . Metoda a fost concepută în  Australia anilor ‘50 de Thomas Ambrose Bowen de unde s-a răspândit în întreaga lume. De altfel, în Australia  este recunoscută de sistemul de asigurări de sănătate. Există o relaţie specială între această terapie şi medicina alopată, în sensul că se complementează reciproc. Ar fi ideal  ca fiecare spital din România să aibă angajat câte un specialist Bowtech sau fiecare angajator să aibă un contract cu un astfel de terapeut unde angajaţii să beneficieze de câte un astfel de tratament pe lună. Domnul Bowen, iniţiatorul metodei, avea ca motto un poem reprezentativ: “Trec prin această lume doar odată,/ De aceea orice faptă bună mi-ar sta în putinţă,/Orice mainfestare de bunătate aş putea avea, către oricine, fie să se întâmple acum,/Fie să nu o amân şi să nu o neglijez,/Fiindcă s-ar putea să nu mă mai întorc niciodată pe aici”.
   Carmen Sopon poate fi contactată la telefon: 0722.310.002 ; 021/337.05.78 sau e-mail info@bowtech.ro; www.bowtech.ro.

Georgeta Istrate

























2 comentarii:

  1. O TERAPIE INTR-ADEVAR BUNA. SI TERAPEUTA LA FEL.DE JURNALISTA CE SA MAI ZIC. TE CITEAM DES IN FELICIA.
    ADINA

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca terapia asta e atat de buna, am gasit un adevarat panaceu!
    Articolul e convingator.

    Mircea

    RăspundețiȘtergere

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...