Mărarul, elixir al tinereţii, feminităţii şi frumuseţii


     Este ieftin, creşte chiar şi pe marginea drumurilor,  însă are calităţi terapeutice uimitoare. Are proprietatea magică de a menţine tinereţea nealterată de trecerea timpului...
  Secretul unei bunici
     
      Era o după amiază fierbinte de vară. Mă plimbam absentă, absorbită în abisul propriilor gânduri. Pe măsură ce înaintam, o aromă plăcută îmi invada nările. Mirosea a caise coapte, a pepene galben , a must ascuns în strugurii vărateci, mirosea a vii şi livezi , a copilărie şi a vis alergând prin praf cu picioarele goale spre vârf de colină... Mi-am ridicat privirea şi am citit: Piaţa Reşiţa!  Nu am rezistat tentaţiei,  am intrat. Pentru o clipă mi s-a părut că, în aer,  toate acele culori de pe tarabele negustorilor dansează, se amestecă, formează curcubeie, aruncate în scenă de mâna unui artist  priceput şi invizibil. M-am oprit să cumpăr roşii.În timp ce vânzătoarea le pregătea , fără să vreau, am auzit o dicuţie interesantă între două doamne , la taraba alăturată : “ dragă, eu nu am nici timp , nici bani să merg prin saloanele de înfrumuseţare. În schimb am aflat de la bunica un secret pe care îl folosesc de când mă ştiu : mărarul ! Ce te uiţi aşa mirată? Credeai că firişoarele acestea firave sunt bune numai pentru tocăniţă? Ei bine, nu! Ascund comori nepreţuite pentru frumuseţea femeilor, şi chiar dacă nu crezi, mărarul are capacitatea de a face sânii frumoşi, subţiază talia şi nu ştiu prin ce minune, dar are influenţă şi asupra vocii – devine mai subţire, mai suavă, mai feminină ...Crezi că glumesc? A, dacă vrei să ştii, iarba asta neînsemnată face pielea fină şi o întinereşte. Bunica mi-a spus că, dacă vrei să fii apărată de farmece, pui o legătură de mărar la streaşina casei şi niciun rău nu se mai apropie de tine sau casa ta! ”

O mulţime de calităţi terapeutice

  
    Pe moment, am zâmbit.Mi-am amintit că, în copilărie, firele de mărar creşteau peste tot în grădină fără să-l fi cultivat cineva.Uneori,invazia mărarului era aşa de mare încât îl găseai smuls  şi aruncat la gunoi. Oamenii din sat îl foloseau la mâncăruri, salate şi murături, dar nu s-au gândit vreodată că este mult mai valoros.Nu am ignorat spusele vânzătoarei din piaţă şi am vrut să mă conving singură, pe principiul că înţelepciunea populară nu trebuie contestată. Am descoperit cu uimire că alţii mi-o luaseră înainte. Că această plantă atrăsese atenţia cercetătorilor, care l-au supus analizelor şi testelor de laborator, descoperindu-i o mulţime de calităţi terapeutice. Am găsit planta aceea, cândva dispreţuită şi aruncată, la loc de cinste pe rafturile farmaciilor naturiste sub toate formele, inclusiv  tinctură şi uleiuri. Pe un prospect al unui produs de acest fel scria că mărarul este indicat în : amenoree, anorexie, boli ale căilor urinare, boli de inimă, colici de orice natură, dureri menstruale, hemoroizi, insomnii, alăptare, înfrumuseţare, sterilitate, iar ultimele două indicaţii  mi-au amintit de discuţia celor două vânzătoare de la tarabă : înfrumuseţare şi stimulare a creşterii sânilor la femei!  

Stimulează glandele sexuale

     Iată ce mai spun specialiştii în domeniul medicinei naturiste despre mărar: “este o plantă cu acţiune de intensitate mare, mai ales la nivel endocrin.Are un efect puternic şi extrem de favorabil asupra femeilor cu o vitalitate mai scăzută sau care se confruntă cu o estompare a caracterelor feminine”. Pulberea şi tinctura din seminţele de mărar stimulează şi reglează circuitul hormonal. Cercetătorii adaugă  că glandele care beneficiză cel mai mult de această stimulare sunt gonadele (glande sexuale).  Şi dacă înţelepciunea populară este confirmată de cercetările ştiinţifice, rezultă că mărarul ne scapă de complexele sânilor mici sau inestetici, dar şi de bisturiul chirurgului; de  frecventarea aproape zilnică a saloanelor de cosmetică, din cauza ritmului accelerat de creştere a pilozităţilor; de complexul inhibării erotice sau al frigidităţii; de simptomele atât de neplăcute ale menopauzei – bufeuri de căldură şi transpiraţii nocturne, etc
   În plus, este recomandat în  regimurile  pentru slăbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Proprietăţile sale diuretice împiedică retenţia de lichide din organism şi acţionează asupra depunerilor în zonele celulitice.Prin vitamina C pe care o conţine, se  constituie într-un un ajutor valoros în  întărirea sistemului imunitar.Patru linguri de suc proaspăt de mărar pe zi, luate timp de două săptămâni, stimulează puternic activitatea rinichilor-  previne şi combate calculii, combate cistitele şi infecţiile renale. O linguriţă cu seminţe de mărar conţine mai mult calciu decat o cană cu lapte - calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei (reducerea masei osoase) , care intervine în anumite condiţii sau după menopauză.Calităţile carminative pe care le are mărarul calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze şi scuteşte nou născutul de colici.

 Mărarul accentuează feminitatea


    Uleiul aromat pe care îl conţine acţionează asupra sistemului digestiv şi al celui nervos.  Frunzele de mărar sunt un adevărat elixir al frumuseţii, iar forţa terapeutică este incredibilă.Au  în compoziţie mici cantităţi de estrogen –hormonul feminin care ajută al creşterea naturală a sânilor, catifelează pielea şi încetineşte procesele de îmbătrânire.Tradiţia spune că  femeile îşi regăseau puterea de seducţie,  dacă adăugau în apa de baie câteva seminţe de mărar.Energia caldă a acestor seminţe şi aroma picantă au capacitatea de a echilibra circulaţia sanguină, efect ce se manifestă în exterior într-o senzaţie plăcută de căldură. Un tratament intern ,de 18-20 de zile ,cu pulbere sau tinctură din seminţe de mărar şi masarea cu ulei din aceeaşi plantă  timp de zece minute zilnic,  nu numai că ajută la creşterea în volum a sânilor, dar îi remodelează prin fermitatea pe care le-o dă , prin netezimea şi catifelarea pielii. Mai mult, dacă după naştere femeile mestecă zilnic câteva firişoare proaspete de mărar, secreţia lactică va fi mai abundentă, de o mai bună calitate prin vitaminele şi mineralele pe care le conţine. Mărarul mai este  un puternic  tonic fizic şi psihic, combate depresia şi readuce bucuria de a trăi.Iată că avem în grădinile noastre o adevărată comoară, un ajutor nepreţuit care ne scuteşte de o mulţime de probleme, costă foarte puţin, iar efectele sunt incredibile.Calităţile terapeutice au  fost apreciate din cele mai vechi timpuri de egipteni, greci, chinezi, care-l foloseau în special pentru întărirea organismului, reglarea hormonală şi  înlăturarea efectelor bătrâneţii. Şi dacă această plantă poartă în compoziţia ei taina sânilor frumoşi, ce femeie ar prefera implantul cu silicon sau injecţiile cu hormoni?

Reţete vindecătoare

  *Pulberea de mărar se obţine prin măcinarea seminţelor şi a inflorescenţelor uscate cu ajutorul unei râşniţe. Se poate lua de două ori pe zi câte o linguriţă însă, înainte de a fi înghiţită, se ţine  timp de 10-15 minute sub limbă. Tratamentul durează 21 de zile.

* pentru tinctură este nevoie de 100 ml de alcool de 50 de grade, în care se adaugă 3-4 linguriţe de pulbere de mărar.Se lasă la macerat timp de 8 zile, după care se filtrează. Tratamentul durează 21 de zile, luat de 3 ori pe zi câte o linguriţă de tinctură dizolvată în 100 ml de apă - înainte de mese.

*ceaiul - se prepară o infuzie din două linguriţe de seminţe de mărar la 250 ml de apă.Este un elixir foarte bun pentru slăbit.

*pentru astenie se prepară un amestec de 20 de linguri de mărar şi un litru de vin roşu. Se lasă o săptămână la macerat, se filtrează şi se  consumă câte 50 ml după fiecare masă.

     
      Georgeta Istrate


2 comentarii:

  1. Am auzit si eu ca mararul e bun mai ales la frumusete.
    Rica

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e, mararul contribuie la mentinerea tineretii, mareste sanii, catifeleaza pielea si stimuleaza secretia de estrogen, e f bun!

    RăspundețiȘtergere

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...