La psiholog. De vorbă cu Florentina: Iertarea, un premiu pe care ți-l acorzi...

 

- Am auzit oameni spunând: nu îl iert, căci nu merită! Cum răspunzi unui astfel de om, care are evidente intenții de răzbunare?

 


- Iertarea este premiul pe care ți-l acorzi ție când ai rezolvat problema, nu aceluia care te-a călcat în picioare. Iertarea are legatură în primul rând, cu tine. Cu a te ierta pentru că, la un moment dat ai greșit. Cu a accepta că a greși face parte din viață. Cu înțelegerea sensului și rostului acelei întâmplări în existența ta. Răzbunarea te leagă de acela pe care te răzbuni cu fire nevăzute, ajunge să-ți conducă viața. Nu vei mai ști de nimeni și de nimic, nu vei mai simți, nu vei mai putea trăi, nu-ți vei mai aparține ție, ci aceluia, pentru  că gândurile tale, tot ce simți și ce faci se vor învârti în jurul lui, a răzbunării împotriva lui. Chiar și după ce acela pleacă din lumea asta, tu tot la el te vei gândi, că ți-a distrus viața, că uite, acum ești așa cum ești din cauza aceluia, care a făcut și a dres. A ierta înseamnă să-ți permiți să trăiești propria viață, nu pe a altora. Iertarea te eliberează. În primul rând pe tine de conflictul tău. Răzbunarea menține conflictul și il alimentează.

 

 

Georgeta Istrate 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...