Dialoguri - mituri ...

   

 


 Axya: 

- Dragă Giaxya, ce poți să-mi spui despre chinul sufletesc al oamenilor când le pasă de părerea altora?

 Giaxya:

    - Vizionam un video în engleză de pe un canal youtube foarte inteligent care discuta idei filozofice. Deci nu vorbim aici de gândire pozitivă și alte chestii,  ci despre Diogene, citate din Marcus Aurelius și alții. Și videoul este intitulat așa : dacă  îți pasă de ceea ce cred alții despre tine  e un mod de a crea o boală mintală. Și nu ne referim aici la o critică făcută blând, constructiv, cu intelepciune, ci la a te îngrijora obsesiv de ceea ce crede societatea despre tine, ceea ce cred alții. Pune asta în legătură cu nebunia rețelelor sociale, mai ales pentru mințile tinere, fragede, pentru adolescenți. Îi termină psihic. Dau într-un narcisism ciudat, visează noaptea ce ar trebui să posteze a doua zi ca să mai amplifice sentimentul de respect de sine când se simt triști și depresivi. Sunt o grămadă de cărți scrise zilele astea care explică modul cum rețelele sociale dau naștere tulburărilor mentale. Și nu e doar pentru că oamenii nu le folosesc corect, ci sunt intoxicate de publicitate, de imagini cu vieți ideale, unde oamenii postează doar ce e frumos și luminos ca să se mintă pe ei înșiși că duc vieți încărcate de pozitivitate. 

 Axya: 

- Da, chestia asta are un impact uimitor asupra acestor persoane.

 Giaxya:

- Când un tânăr anxios, cu probleme de familie, cu nesiguranțe și imagine de sine distorsionate vede chestiile astea, se gândește că viața lui e de rahat. Și ori începe și el să imite minciuna asta pozând chestii nerealiste, ori se afundă și mai mult în nesiguranță. Pe de altă parte, avem și cealaltă extremă. Nebunii care se cred lucrători cu lumina, care cer bani pentru dat în Tarot pe zodii, care reciclează idei furate de pe net (pentru că a citi chiar și o carte de dezvoltare personală e prea mult efort pentru ei) Ăștia au pierdut total contactul cu realitatea. Dacă cineva ar încerca sa îi aducă cu picioarele pe pământ, nu criticând-i dur, ci amintindu-le sau făcându-le o observație de bun simț, apăi ține - te bine, vor sări ca arși pentru că tu ești un demon care te simți amenințat de lumina lor. Genul ăsta de oameni șterg orice comentariu care nu îi laudă, trăiesc într-o iluzie, se consideră aleși. 

  Spunea o altă  youtubereasă  din Australia, că primise comentarii de la persoane toxice și că ea e aleasa, nu vii tu demon spre lumina ei, că lumina ei te va arde, te uiți la ăștia și îți faci cruce. Deci da, azi nu știm să facem o critică constructivă, pentru că dacă unul ca ăștia realizează că și-au creat un mit despre ei înșiși, că nu sunt aleși ci din contră se consideră superiori și sunt deconectați de real, dacă ar realiza asta, încrederea în ei înșiși s-ar face țăndări, căci unde mai e valoarea lor dacă dispare mitul creat de ei? Iată cât de fragili sunt închipuiții ăștia care fac videouri pentru bani!



Georgeta Istrate








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...