Compoziție pe galben, Hans Mattis-Teutsch



 Hans Mattis-Teutsch  1884-1960, ulei pe pânză 80×90 cm, semnat cu monogramă stg. jos cu oranj : MT. 1916-1924.

 


   ”Nume de referință al mișcării de avangardă din România, Mattis-Teutsch se alătură acestei grupări după o prestigioasă activitate desfășurată alături de reprezentanții activismului maghiar și de cei din mișcarea berlineză "Der Sturm" În suite întregi de compoziții, realizate între 1916-1924, printre care se numără și Compoziția pe galben, cu o consecvență care îl delimitează de ceilalți avangardiști, a căror disponibilitate către forme stilistice diverse era mai accentuată, Mattis-Teutsch a evoluat spre purificarea abstractă a imaginii.


    Închipuind o lume de forme concave și convexe într-un spațiu sugerat prin raporturi de bidimensionalitate, artistul se concentrează pe exprimarea unui ritm dinamic, pe energizarea compoziției ce devine expresia pură a unei stări sufletești. 

 


    Atât sugerarea tensiunilor centrifuge și centripete cât și formele vibrate măresc efectul dinamic. Acestora li se adaugă raporturi cromatice îndrăznețe. Toată această luptă a contrariilor este astfel condusă încât principiul armoniei să nu fie violat.”


Ghid MNAR,  pagina 112, anul  1999, Text de Dana Herbay 

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...