Dialoguri - boala regilor


Axya :

- Doamnă Gys, îmi păreți îngrijorată. Dacă doriți o zi liberă să vă rezolvați problemele, să-mi spuneți.

Doamna Gys :

- Într-adevăr, sunt puțin îngrijorată pentru fratele meu, care nu are grijă deloc la sănătate.

- Axya :

- Puteți să-mi spuneți mai exact ce are? 

Doamna Gys :

- Nu este un secret. Se pare că este suspect de gută, însă nu sunt sigură. Medicul i-a dat să facă niște analize de sânge și niște radiografii. Totul a început cu o durere inexplicabilă la un picior. La început, nu a luat-o în seamă, considera că s-o fi lovit... Însă , mai târziu, a observat niște formațiuni tari, ca niște cristale, care îi provocau dureri.

Axya :

 - În trecut, guta era  numită și boala regilor, a bogaților. Și asta pentru că aceștia consumau foarte multă carne de vânat, bogată în purine. Într-adevăr, în zilele noastre boala afectează mai ales bărbații între 40-50 de ani, care fac exces de carne, fructe de mare, alcool...

 Doamna Gys :

 - Dacă diagnosticul se confirmă,  va trebui să țină regim, zic . Bine că îi place sportul ,  o să-l țină în formă...

 Axya :

- Într-adevăr, guta este o formă dureroasă de artrită, caracterizată de dureri articulare foarte mari și cauzată de prezența unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi. Ludovic al 14-lea suferea de gută , din câte îmi amintesc. Cum am discutat mai devreme, acidul uric este rezultatul metabolizării alimentelor consumate și a degradării celulare, rezultat în urma descompunerii unor substanțe numite purine, iar când această cantitate de acid uric depășește limitele normale, se formează mici cristale care pătrund în articulații și care provoacă durere articulară. Dacă ai o asemenea boală, în primul rând, nu vei adăuga deloc sare în alimente, fiind contraindicată. De asemenea, medicii nu recomandă consumul de organe (rinichi, ficat, creier), peștele gras sau care are conținut mare de purine ( sardine, hering, scrumbie, anșoa, somon, calcan ). Icrele, carnea de miel, de vițel, mezelurile, conservele de carne și pește, untura, gălbenușul de ou, frișcă, smântână,  produsele lactate obținute din lapte gras. Există şi legume care trebuie evitate, precum : sparanghelul, spanacul, tomatele, concentratele din tomate, castraveții, sfecla roșie, fasolea albă, mazărea, țelina. Ar mai trebui să ocolești smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, oțetul, pâinea albă și pâinea neagră. Băuturile alcoolice sunt de asemenea interzise. La fel ciocolata, care produce urați și intensifică producerea de acid uric.
   Pe lista alimentelor permise sunt: laptele bătut și dulce, iaurtul, brânzeturile nesărate și slabe, carnea de vacă, de pasăre, peștele slab. Sunt indicate cărnurile de șalău, biban și de asemenea, poți consuma și 1-2 ouă fierte pe săptămână. . . Multă sănătate pentru fratele dumneavoastră, Doamnă Gys!

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...