Artă : Târg de Drăgaică, Ioan Andreescu

 

 

 

 


 

 


 

"Talentul precoce, neobișnuita sensibilitate artistică cu care era dotat, dar și fericita întâmplare ca vocația sa de pictor să-și găsească temei în plin air-ismul grigorescian, cea mai avansată expresie a gândirii plastice în pictura românească a momentului, au concurat la forjarea viziunii artistice a lui Andreescu, desăvârșită de încă o șansă : cea a studiilor la Paris, a contactului cu pictura Școlii de la Barbizon și cu impresioniștii.

 

 


      Realizată în jurul anului 1877, înaintea plecării la Paris ( decembrie 1878), această pânză este o certă dovadă a virtuozității pe care tânărul artist o atinsese în redarea picturală :capacitatea de sinteză exprimată prin construcția lapidară a formelor încărcate cu putere de sugestie, un colorit echilibrat, stăpânirea structurii compoziționale. Scene de târg pictase și Grigorescu, dar la Andreescu atmosfera generală este alta:mai gravă, mai meditativă, exuberanța grigoresciană fiind înlocuită de o poezie aspră, provenită dintr-o gravitate a sentimentului "

Ghid MNAR 1999, text :Dana Herbay , pagina 86.


Ioan Andreescu 1850-1882, ulei pe pânză 32×54 cm semnat dreapta jos cu roșu (cca 1877).
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...