Murivale Mureşan Vasile – Ghilgameş, în căutarea nemuririi (24)

Când lucrurile vin spre tine...



  „Expoziţia mea are un titlu uşor vesel. Tot cântând aşa şi bucurându-mă,   - happy, happy gay day-,  mi-a picat fisa şi am zis: stai puţin, ăsta poate fi un titlu de expoziţie! Am făcut şi un afiş care-i foarte...grav. Am găsit un manechin la gunoi, i-am pus în cap frunze de cenuşer...ştii, cenuşerul este arborele cerului, el se mai numeşte arborele lui Dumnezeu. Într-o zi, a căzut lumina exact pe el... De multe ori lucrurle vin spre tine, trebuie doar să fii ochi şi urechi!”  
În artă, curajul este necesar
Ce părere ai despre homosexualitate?
Se gândeşte puţin…
 E necesară. Oameni de felul ăsta …Apropo de   Ghilgameş,  el şi-a pus pentru prima dată problema nemuririi! 


  Să ştii că în artă, trebuie să mai ai şi curaj. Am în această expoziţie, după cum bine vezi, vreo sută de cămăşi desenate faţă – verso, cu portrete ale unor oameni celebri care au făcut ceva pentru umanitate. Aparatul ăsta, spune artistul arătând spre telefon, l-a inventat un homosexual. Numele lui este   Alan Turing. Acest  om  care a făcut  ca  milioane de oameni să nu moară în al doilea razboi mondial, a fost alungat din Anglia!Pe computerele Machintosh există sigla cu  mărul muşcat -  un omagiu adus acestuia. În caz că nu ştii, îţi spun că Turing  s-a sinucis mâncând dintr-un măr injectat cu cianură.
Lume, lasă-mă să mă simt fericit!
  

    Dar acum lucrurile încet, încet vin  spre o schimbare în bine a statutului acestor oameni. Eu însumi am fost foarte fericit când am vazut, la Paris, o paradă gay. Mi s-a părut un mod paşnic de a-ţi exprima curajul. În arta vizuală contemporană există o tendinţă pronunţată ca oamenii să spună cine sunt şi cum vor să-şi trăiască viaţa.
 În constituţia americană se precizează  că fiecare are dreptul la fericire. Mesajul pentru cei ce nu acceptă această categorie de oameni ar fi: lume,  lasă-mă şi pe mine să mă simt fericit în felul meu!!! De ce să trebuiască să  mă sinucid?

Este corect  să spui cum eşti...
   Pe de altă parte, este bine și pentru societate să-ți poți declara orientarea sexuală. Este corect să îi spui cuiva cum ești, ca să știe cum să te ia. Altfel, te trezești că se îndrăgostește cineva de tine și tu nu poți răspunde. Nu e corect să îți bați joc de sufletul cuiva. E mare păcat! De exemplu, noi îl iubim pe Ceaikovski pentru muzica lui. El rămâne în istorie pentru ce a făcut, nu pentru orientarea sexuală…

Georgeta Istrate 

P.S. Fotografiile sunt luate de pe pagina de Facebook a artistului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...