Conferinta MNAR - Biserici în biserici - micro-arhitecturi liturgice


   La Muzeul de Artă al României,în data de 10 august 2018,  a avut loc un eveniment de excepţie . Este vorba despre conferinţa cu tema  “Biserici în biserici – Micro-arhitecturi liturgice”, susţinută de tânăra doctorandă în istoria artei, la Universitatea din Florenţa,  Anita Paolicchi. 



  Au fost prezentate publicului spectator unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase chivoturi expuse la MNAR. De asemenea, au fost prezentate şi câteva exemple de astfel de obiecte aflate în depozitele MNAR.  După cum probabil ştiţi din Vechiul Testament, în vechime, exista un chivot al legământului, pe care evreii îl purtau chiar şi pe câmpurile de luptă. Acesta păstra  în interior Tablele legii.  Ei bine, în Biserica ortodoxă, chivotul este un obiect de mici dimensiuni,  în formă de biserică, folosit în altar pentru a păstra  împărtăşania. Cu alte cuvinte, un chivot este macheta unei biserici. 



   Spectatorii au asistat  la prezentarea unor chivoturi de la Mănăstirile Hurezi, Snagov, Tismana, Cotroceni , Comana, Argeş, etc. Unele dintre aceste obiecte redau fidel arhitectura bisericilor, pe când  altele nu respectă  întocmai forma bisericii. Însă toate sunt lucrate cu măiestrie, fiind considerate pe bună dreptate adevărate opere de artă de mare valoare. Un capitol interesant al conferinţei a tratat  semnificaţia simbolică şi originea acestor obiecte liturgice. 



  În încheierea conferinţei, au fost prezentate alte astfel de micro-arhitecturi -   tipuri de cădelniţă. A fost  explicată în amănunt, de asemenea, şi  semnificaţia acestora. 

  Pentru mai multe informaţii, accesaţi linkul:
 https://www.facebook.com/events/1647200655407103/

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...