Diferențe între religiile creștine (ultima parte)

Baptiştii

    Numele grupării vine de la învăţătura lor despre botez (bapto-a afunda) pe care însă nu-l consideră curăţitor de păcate. Acesta  trebuie aplicat doar adulţilor.Sunt urmaşi ai anabaptiştilor lui Thomas Münzer din Germania anilor 1533.Întemeietorul baptismului este englezul John Smith iar cultul constă în rugăciuni, cântece religioase şi predici.Se practică Cina Domnului constând din pâine şi vin, însă majoritatea învăţăturilor sunt de origine protestantă.Adică nu recunosc sfânta tradiţie, nu cinstesc icoanele, crucea, moaştele... Specificul cultului baptist  este acela că  ei cred în libertatea sufletului ,adică toţi credincioşii pot să fie preoţi capabili să-şi asume responsabilitatea în faţa Lui Dumnezeu  fără vreun intermediar şi pot interpreta şi aplica Biblia după călăuzirea personală dată direct de Duhul Sfânt. Biserica se află sub directa autoritate a Lui Iisus Hristos care trebuie separată de stat.Respectă doar 3 sărbători: Crăciunul, Paştele şi Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile).

Pocăiţii sau nazarinenii

    Ideea centrală a lor este că pocăinţa este temeiul mântuirii, iar numele îşi are explicaţia în faptul că Îl urmează pe Iisus Nazarineanul nu numai în vorbe, ci şi în fapte.Întemeietorul este pastorul calvin Samuel Fröhlich, născut în 1803 în Elveţia.În cultul lor nu se admite jurământul , ci doar făgăduinţa; după botez se interzice păcătuirea; nu găsesc rostul educaţiei în şcoli; nu există predicatori aleşi ci se consideră că fiecare om iluminat de Duhul Sfânt poate să predice.

O sabie cu două tăişuri

  În lume sunt mii de grupări despărţite de creştinismul primar, fiecare cu doctrină proprie. Este bine, ,este rău ? Pentru un om care caută adevărata biserică poate fi descurajant . Starea aceasta este o sabie cu două tăişuri.Exasperat de atâtea căutări, omul s-ar putea să se declare ateu, scăpând astfel de orice frământare, sau poate să înfiinţeze o altă religie compatibilă sufletului său.Au mai făcut-o şi alţii... Ambele variante sunt greşite.Oricum, această problemă se cere rezolvată cât mai repede, pentru că omul nu poate trăi fără Dumnezeu.

      Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...